
Eğitim dünyasından haberler
- Eğitim; okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi.
Eğitim, bireyin doğumundan ölümüne süregelen bir olgu olduğundan ve politik, sosyal, kültürel ve bireysel boyutları aynı anda içinde bulundurduğundan, tanımının yapılması zor bir kavramdır. Bireylerin toplumun standartlarını, inançlarını ve yaşama yollarını kazanmasında etkili olan tüm sosyal süreçlerdir. Kişinin yaşadığı toplum içinde değeri olan, yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin tümüdür. Seçilmiş ve kontrollü bir çevrenin (özellikle okulun) etkisi altında sosyal yeterlilik ve optimum bireysel gelişmeyi sağlayan sosyal bir süreçtir. Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler dizesidir. Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istedik değişme meydana getirme sürecidir.
Genellikle resmi, yani kurumsal, eğitimle bir kullanıldığından bağlama göre öğretim, öğrenim gibi kavramlarla sıkça karıştırılmaktadır. Bu söylemde düşünüldüğünde eğitim kavramı iki genel çatıda tartışılabilir: toplumsal ve kurumsal eğitim.
- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, dünyanın büyük dönüşümler içinde olduğuna işaret ederek, iş dünyasının da neredeyse tüm alanlarda farklı bir teknolojik alt yapı kullandığını söyledi.
Geleceğin meslekleri ve iş dünyasının yeni ihtiyaçlarının, yükseköğretimde de statik bir sistemden daha dinamik sistemlere geçilmesini zorunlu kıldığını belirten Saraç, "Geleceğin meslekleri ile ilgili yol haritasını belirleme sürecinde, geniş kapsamlı ve katılımlı ilk toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Neyin nasıl yapılacağı kadar, ne kadar sürede yapılması da önemli ve beklemeye, ötelemeye, zamana yaymaya vaktimiz yok. Bugün işe başlamadığımız takdirde gelişen ve hızla ilerleyen süreçlere uyum sağlamamız yarın mümkün olmayabilir. Eğitimde yeni yetkinliklerin bir an önce kazandırılması ve yeni yetenek eğitimlerinin hızla uygulamaya girmesi beklentisi haklıdır ve icraat beklemektedir" değerlendirmesinde bulundu.
"BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN ETKİLERİNİ ÇALIŞMAK GEREKİYOR"
Saraç, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2018 yılı İşlerin Geleceği Raporu'nda yüksek hızlı mobil internet, yapay zeka, bulut teknolojileri ve büyük veri analizlerinin adaptasyonunun iş dünyasını hızlı, derinden ve yaygın olarak etkilediğinin net olarak ortaya konulduğunu ifade ederek, "Eğitimin, iş dünyasının, hükümetlerin ve sosyal alanın büyük dönüşümden nasıl etkileneceğini ciddi bir biçimde ve titizlikle çalışmamız gerekmektedir." dedi.
Bu alandaki akademik çalışmaların, otomasyon teknolojilerinin, en çok etkilendiği üç alanın küreselleşme, dijitalleşme ve ekonominin çok geniş anlamda merkezileşmeden uzaklaşması (ekonomik atomizasyon) olduğunu aktaran Saraç, ekonomideki bu dağılımın KOBİ sektöründe önemli bir gelişmeye yol açtığını vurguladı.
Bilgilerinizin kalıcı olması için not tutma teknikleri. Nasıl not tutarsanız bilgileriniz kalıcı olur? Not tutmak, kişilerin dinlediklerini daha iyi kavramalarını kolaylaştırıyor. Birçok insan doğru not tutmayı bilmiyor. Oysa işlenen konuları ve önemli noktaları hatırlamak son derece önem taşıyor.
- BİLGİLERİNİZİN KALICI OLMASI İÇİN NOT TUTMA TEKNİKLERİ
Peki nasıl not tutarsanız bilgileriniz kalıcı olur? Not tutmada dikkat edilecek noktalar nedir? Bu sorulara Faber-Castell, şu yanıtları veriyor ve uygulanabilecek teknikleri sıralıyor.
ÇARPICI RENKLERİ KULLANABİLİRSİNİZ
Not almayı en etkili hale getirmenin kanıtlanmış bir yöntemi renk kodlamasıdır. Kişiler, farklı renkte kalemler ve mürekkepler kullanarak notlarını kendi tercihlerine göre tutabilir, sonrasında hatırlamak istediklerinde ise daha kullanışlı ve akılda kalıcı hale getirebilirler.
KONULARA ÖZEL BAŞLIKLAR BELİRLEYİN
Birbirinden farklı konuları ayrıştırmak için konu notlarını başlıklar altında bölmek bütünlük ve düzen sağlıyor. Bu basit fakat etkili yol, tutulan notların belli bir başlık sırasını takip ederek okunmasını kolaylaştırarak, bilgilerin karmaşık bir yığına dönüşmesini engelliyor.
CORNELL METODU’NU UYGULAYIN
Cornell Metodu, etkili not almak için Walter Pauk tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Bilgilerinizin kalıcı olması için kullanılacak bu yöntemde notlar için ayrılan bir sağ sütun ve anahtar kelime, fikir ve konu hakkındaki soruların yazıldığı sol sütun ve bir de özet kısmının kullanımına dayanıyor.
KENDİNİZE ÖZEL KISALTMALAR KULLANIN
Not alırken kısaltmalar yapmak ve şekiller kullanarak özel kodlar belirlemek kişilerin hızını arttırırken, daha verimli not almalarına da yardımcı oluyor.