100 YILLIK YAŞAM: UZUN VE KONFORLU YAŞAMANIN MADDİ SIRLARI
Pek azımızın hazır olduğu bir geçiş sürecinin ortasındayız. İstatistiklere göre bugünün çocuklarının yarısından fazlası 100 yaşına dek, hatta daha da uzun yaşayacak. Teknolojik gelişme ve ekonomik büyümenin katkısıyla uzayan ömürler yepyeni bir gelecek tasarımını mecbur kılıyor. Lynda Gratton ve Andrew Scott’ın “100 Year Life: Living and Working in an Age of Longevity” kitabını baz alarak hazırladığımız eğitim, kim olduğunuza, yaşınıza ve nerede yaşadığınıza bakmaksızın uzun ve verimli bir ömür geçirmenizi ve keyfini sürebilmenizi sağlayacak kararları, futuristik bir bakış açısıyla ele almayı amaçlıyor.
Grafik: Yaşam Beklentisi
Source: United Nations
EĞİTİM İÇERİĞİ :
Değişen algılar: Öğrenim, çalışma hayatı ve emeklilikten oluşan eski tip 3 evreli yaşam önümüzdeki yılların gerçeği olmaktan çıkıyor. Hayatımız giderek çok evreli, çeşitlilik arzeden dönemlerden oluşan bir sürece evriliyor. Yine, 20 yaşındaki risk alma isteğimizle, 50 yaşındaki risk motivasyonumuz farklılık arzedecek, ya da tasarruf motivasyonumuz aynı olmayacak ancak değişen şey 50 yaşın (resmi emeklilik yaşını kastetmiyoruz, fiili olarak çalışmayı bırakabileceğimiz yaşı kastediyoruz) emekliliğe o kadar da yakın olmaması ve risk getiri algımızın, kaynak-ihtiyaç algımızın, tasarruf motivasyonumuzun buna göre değişiklik arzetmesi. Eğitimin ilk bölümünde bu algı farklılıkları üzerinden gideceğiz.
Tasarruf ama neyin tasarrufu? Tasarruf etmek deyince aklımıza hep para biriktirmek gelir. Eğitimin parasal tasarruf kısmına geçmeden önce maddi olmayan varlık birikiminin de uzun ve konforlu yaşama katkısını tartışacağız. Bunlar arasında beceri birikimi, network birikimi, zinde yaşam, isim, itibar, kaşiflik, seyyahlık gibi konular öne çıkıyor.
Çok evreli yaşama geçiş: Tek uzmanlığın çalışma hayatımız boyunca geçerli olamayacağını, teknolojik gelişme nedeniyle her bilginin çabuk eskidiğini ve yerine yenisini koyabilenlerin hayatta kalabildiğini kabul etmemiz uzun ömür içerisinde mutluluğumuz için elzem. Bunu gerçekleştirebilmek için gerekli motivasyonları tartışacağımız bu bölümde futuristik iş yapış şekillerine ve yeni dünya düzenine değinecek, örnek videolar ve anlatımlarla geleceği gözümüzde canlandıracağız.
Kaç yaşına kadar çalışacağız?: Eğitimin bu bölümünde 100 yıl yaşar ve gelirinizin yaklaşık %10’unu birikim olarak bir kenara ayırırsanız emekliliğinizde son maaşınızın %50’si kadar bir gelir elde edebilmek için iş hayatınıza kaç yaşında son verebilirsiniz sorusuna yanıt aracağız. Ya da 65 yaşında emekli olmak istiyorsak gelirimizin % kaçını şimdiden ayırmalıyız? Nasıl düşünmeliyiz, nasıl plan yapmalıyız? Ayrıca üzerinde duracağımız bir diğer önemli konu uzun çalışma sürelerinin nosyon olarak akıllarımıza ve hayatlarımıza yerleşmesi; tüm hayat organizasyonumuzun buna uygun olarak hazırlanabilmesi olacak.
Emeklilik Finansmanı: Dünyada yaşlanan nüfus arkadan gelen nesillerin işini hayli zorlaştırıyor. Teknolojik gelişme, temiz gıda ve suya erişimin artması erken ölümleri de azalttığından yeni nesillerin çok daha fazla çalışması ve biriktirmesi gerekiyor ki yaşlılar ömürlerini açlık içinde geçirmesinler. Durumun ciddiyetini göstermek gerekirse 1980’lerde 10’un üzerinde sayıda çalışanın birikimi bir emekliyi finanse ederken şu an bu oran 2-2.5 civarında. Türkiye’de ise bu oran 1.9. Eğitimin bu bölümünde emekliliğimize kadar geçen süreyi maddi açıdan nasıl tasarlamamız gerektiğini, tasarruf araçlarını, bunların değer kazanmasını ve kaybetmesini sağlayan ekonomik unsurları, dünyadaki gelişmeleri ve Türkiye’de ve dünyada tasarruf eğilimlerini tartışacağız.
Senaryolar: Uzun yaşam sürelerinin emekli refahına katkısının da değerlendirileceği eğitimde önümüzdeki 10 yılın olası enflasyon ve faiz gelişmelerine, finansal piyasaların durumuna dair senaryoları tartışacak; bu senaryolar altında doğru strateji ne olurdu belirlemeye çalışacağız. Son olarak emeklilik dönemi alternatif yatırım araçlarını konuşacağımız eğitimde katılımcılar kaynaklarını doğru ve verimli kullanmayı öğrenecek; eğitim sonunda bu yönde adım atmaya hazır olacaklardır.
Metodoloji: Eğitim, çeşitli örnekler üzerinden anlatımlar ve video gösterimlerinin yanı sıra katılımcıların bir telefon aplikasyonu aracılığıyla sorulacak sorulara eğitim sırasında yanıt aramaları, fikir yürütmeleri ve düşünce yapılarını değiştirmelerini sağlayacak bir yarı workshop formatında tasarlanmıştır. Ayrıca dağıtılacak Katılımcı Rehberi ile katılımcılardan yürüttükleri fikirleri not almaları istenecektir.
EĞİTİMİN ÇIKTISI :
Eğitim sonunda, katılımcılara dağıtmış olduğumuz Katılımcı Rehberi’nin önümüzdeki 50 yıla dair bir düşünce silsilesi, konulara bakış açısı, hedefleri, amaçları, senaryoları ve birikim planını içeren gerçek bir rehber haline gelmesini hedefliyoruz.